I augusti släpper Bucket List Books ”Filmälskarens guide till Paris”, en unik bok om Paris av Eva Lindfors och Marie Öhgren. Bakom boken ligger många års gediget arbete och resor. Resultatet kan tilltala såväl Parisstammisen som förstagångsbesökaren.

Paris är så mycket mer än de vanligaste turistmålen. Ibland kommer vi till platser som vi känner igen men vi vet inte varför. Är det inte på den här bron som Harrison Ford och Julia Ormond kysser varandra? Är det inte här som Audrey Tautou kastar smörgås? Visst är det på det här kaféet som Ethan Hawke och Julie Delpy fikar? Den här kyrktrappan verkar bekant. Är det här man ska sätta sig för att få träffa Hemingway? Kanske har vi sett dem på film? Paris är ju en populär inspelningsplats.

Författarna har besökt Paris otaliga gånger de senaste åren och promenerat omkring i den franska huvudstaden, Marie med kameran i hand och Eva med anteckningsblock och penna. Många parisare har svarat intresserat på deras frågor. Vänliga hovmästare har berättat om takmålningar, stolta teaterdirektörer har berättat om filmer inspelade just där. De har blivit visade runt på tjusiga hotell och inbjudna i biosalonger. Men mest har de promenerat runt i den franska huvudstaden enligt en noga uppgjord plan. Amélies kärleksbekymmer i Montmartre, Cléos oroliga promenader i Montparnasse, Jason Bournes vilda biljakt i Belleville. Allt har författarna kollat och fotat.

Med den här boken kan du uppleva filmscener, hitta filmälskarens smultronställen och på ett annorlunda sätt upptäcka nya platser i Paris – eller återupptäcka gamla. Boken tar upp närmare 200 platser från 158 filmer och innehåller dessutom kartor samt film-, plats- och personregister. Alla filmerna i boken har distribuerats i Sverige.

Eva Lindfors och Marie Öhgren är riktiga filmfantaster. Marie Öhgren var tidigare biografägare i Landskrona under många år och jobbar numera som filmdistributör i Malmö. Eva Lindfors har haft stor glädje av sina språkkunskaper som fransklärare och läromedelsförfattare. Båda är engagerade i filmstudiorörelsen och har suttit i styrelsen för Sveriges Förenade Filmstudios.

– Det här är boken som förenar mina två passioner, litteratur och det franska, säger förläggaren Helén Enqvist. I början av nittiotalet drev jag resebyrå i Paris, en erfarenhet som ligger bakom förlagets serie ”skön reselitteratur”. När Eva och Marie kom till mig med sitt projekt som de hade arbetat med i flera år, blev jag helt begeistrad. Det har tagit sin tid, men nu är ”Filmälskarens guide till Paris” här. Det är en helt unik bok om Paris.