Nybörjare på offpist eller inbiten puderälskare? Vilken tur att Frankrike svämmar över av offpist- och friåkningsområden med enorma ytor för åk och äventyr, samtidigt som liftar gör dem lätta att komma åt. Vissa områden är till och med utformade enbart för denna aktivitet.

Här presenterar vi fem områden som alla puderälskare bör besöka:

Chamonixdalen: Ett måste för friåkare

Frankrikes fem bästa offpistområden i Alperna och PyrenéernaHär verkar hela berget vara tillägnat offpiståkning. Både nybörjare och expertåkare kan hitta något de gillar. Som du säkert redan gissat är det den otroliga utsikten över Mont-Blanc och topparna på över 4 000 metersom gör den här platsen så speciell. La Vallée Blanche, den Vita dalen, är Chamonix mest legendariska åk. Åket nås med kabin till den spetsiga toppen Aiguille du Midi och därifrån är det över 2 000 meters åkhöjd nedför en av Europas största glaciärer, mellan gigantiska sprickor och hängande isblock.

La Grave och La Meije: Det vilda området

La Grave ligger i södra Alperna, på tröskeln till nationalparken och bergsmassivet Écrins i regionen Hautes-Alpes. Här finns knappt några pister och inte en pistmaskin så långt ögat kan nå. Området är helt tillägnat offpiståkning och näst efter Chamonix är det platsen som alla pratar om. En kabinbana tar dig upp till starten på åk som alla ligger på mellan 1 500 och 2 000 meter i fallhöjd. Bland de mest kända åken finns les Vallons de la Meije, le Glacier de la Loze och le Vallon de Chancel, som alla är tillgängliga för medelgoda skidåkare. Men området är också fullt av mindre kända åklinjer där endast extremt erfarna skidåkare tar sig ner.

Tignes och Val d’Isère: Mitt i Tarentaisedalen

Tignes och Val d’Isères sammanslagna skidområde kallas Espace Killy. Val d’Isère är en riktig pärla i Tarentaisedalen och en klassisk plats för alla som älskar offpist och turskidåkning. Skidsystemets liftar är bland de högsta i hela regionen och erbjuder ett antal lättillgängliga offpiståk. För turskidåkare är det också startpunkten för glaciärturer såväl som Skidsafari Tarentaise, en tur för erfarna skidåkare som går genom en hel nationalpark vid namn Vanoise.

Paradiski: Friåkningens vagga

I Tarentaisedalen finns också skidområdena la Plagne och les Arcs, som tillsammans utgör det som kallas Paradiski! Les Arcs är friåkningens födelseplats. Här filmades de allra första skidfilmerna, till exempel Apocalypse Snow, vilka bidrog till att göra offpiståkning populärt. Det är också här som pionjärerna inom snowboardåkning startade, framför allt åkaren Régis Roland. Området ligger i framkanten när det gäller offpiståkning. Här samlas unga talanger och legendariska personer inom friåkningsvärlden. I dag erbjuder berget Aiguille Rouges olika sidor flera åk med 2 000 meters fallhöjd för både medelgoda och duktiga skidåkare.

Le Pic du Midi de Bigorre: På toppen av Pyrenéerna

En sista mytomspunnen plats är Pic du Midi. Låt oss styra mot Pyrénéerna och området le Tourmalet. Detta är ett måste för alla som älskar storslagna vyer och offpiståkning. Här finns flera åk med mellan 1 000 och 2 000 meters fallhöjd, varav en del är tillgängliga endast för kunniga och modiga skidåkare. För medelgoda skidåkare finns dock även andra åk med snällare lutning. Området är tillgängligt med kabinen som går upp på toppen Pic du Midi, som med sina 2 800 meters höjd är den högsta i Pyrenéerna.

Källa: UCPA resor