Riksbyggens internationellt uppmärksammade bastuägg Solar Egg av Bigert och Bergström har blivit inbjudet till satsningen Swedish Design Moves Paris. Från den 25 november och 3 veckor framåt får parisarna chansen att uppleva både svensk design och bastukultur.

Riksbyggens bastuägg Solar Egg har blivit inbjudet att medverka i Visit Swedens satsning Swedish Design Moves Paris för att skapa uppmärksamhet kring svensk design, arkitektur och mode i Frankrike. Satsningen görs i samarbete med Svenska Institutet i Paris.

Konstnärsduon Bigert & Bergström har skapat den 4×5 meter stora bastun gjord i guldpläterad rostfritt stål som kommer att visas för franska medier den 15 november.

– Vi är otroligt stolta på Riksbyggen att få representera svensk arkitektur och design. På utställningen kommer man att diskutera framtidens stadsbyggnad och lyfta fram Kiruna som ett spännande exempel på social hållbarhet. Vårt långsiktiga engagemang i stadens pånyttfödelse som Solar Egg är en symbol för, kommer både att kunna ses och upplevas, berättar Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen.

Från 15 november till 10 december kommer Solar Egg att stå i trädgården på innergården till Svenska Institutets lokaler i centrala Paris. Till utställningen har den svenska klädskaparen Diana Orving specialdesignat kimonos som bastande besökare kommer att kunna använda.

– På plats i Kiruna speglade ägget det norrländska landskapet där man kan kliva rakt ut i naturen utan publik. I modets huvudstad Paris är det lite annorlunda och därför adderar vi ytterligare ett lager till upplevelsen i samarbetet med den svenska designern Diana Orving, säger Mathias Sandberg.

Under hösten ska Visit Sweden skapa uppmärksamhet för Sverige hos franska medier, influencers och researrangörer för att locka design-, arkitektur- och modeintresserade besökare till Sverige. Solar Egg är ett av de största nedslagen i en lång rad programpunkter i Paris under hösten.

– Vi tror att Solar Egg kan bidra till att väcka uppmärksamhet kring Sverige som designnation. Solar Egg blir en bra plattform för berättelser om svensk design och arkitektur som går att uppleva i Sverige, där vår bastutradition kan förmedla lite av vår svenska naturnära livsstil, säger Michael Persson Gripkow, Chief Brand and Communications Officer på Visit Sweden.

Solar Egg av Bigert och BergströmSolar Egg fick nyligen ta emot det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 och har vunnit German Design Award. Det har även belönats med silver i Svenska Designpriset och nominerats i London International Awards. Bigert & Bergström är aktuella just nu med en separat utställning på Artipelag i Stockholm.

Bastun Solar Egg är ritad av konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström på uppdrag av Riksbyggen för att uppmärksamma staden Kirunas pånyttfödelse. Inuti finns en vedeldad kamin i formen av ett mänskligt hjärta.Riksbyggen och LKAB har ingått avtal om 250 nya bostadsrätter i Malmfälten under tio år. Först ut är Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter vid foten av skidbacken i Luossavaara.