Om du regelbundet åker utanför de markerade pisterna har du säkerligen redan hört uttrycken freerando och randonnée (eller turskidåkning). Men är det någon skillnad mellan dessa två aktiviteter?

Freerando är mindre stigning och mer åkning

Precis som randonnée är freerando en offpistaktivitet. Men till skillnad från den förstnämnda fokuserar freerando mer på åkningen nedför än på stigningen uppför. Den som utövar freerando väljer åk som ligger nära skidsystemet, för att kunna utnyttja liftarna så mycket som möjligt.

Från toppen av liften är målet att inte gå alltför länge, om det så är med stighudar eller till fots, för att hitta ett orört åk i närheten av pisterna. Utrustningen för freerando är tyngre än vid randonnée och det är viktigare att den är lättåkt nedför än att den underlättar stigningen.

Randonné är en klassiker inom offpist

Randonnée och turskidåkning ligger inte så långt från aktiviteten alpinism, eftersom målet ofta är att nå ett bergspass eller en topp utan att använda sig av liftar. Åket ned är då bara en liten del av upplevelsen, och man tillbringar mycket mer tid med att ta sig uppför än att åka nedför. Det går också att göra randonnéeturer på flera dagar, till exempel för att korsa ett helt bergsmassiv. För att underlätta stigningen uppför är utrustningen lättare än den som används för alpin skidåkning, men den är då också mindre anpassad till åkning nedför.

Det är en verkligt medidativ upplevelse där njutningen ligger i det fantastiska landskapet som man upptäcker längs vägen. Randonnéeturer tar dig långt bort från de mer välbesökta skidområdena och är en genuin naturupplevelse. Stigningen ger tid till att observera ett landskap i ständig rörelse. Randonnée är därmed en perfekt aktivitet för äventyrliga personer som letar efter maximal frihet!

Randonnée och turskidåkning är den skiddisciplin som har utvecklats mest de senaste åren. Tillverkarnas mål är att erbjuda utrustning perfekt anpassad till aktiviteten – det vill säga lätta skidor för många positiva höjdmeter, som samtidigt tar vara på pistskidornas utveckling. Tack vare nya material är skidspetsarna breda utan att vara tunga, pjäxorna är bekväma och bindningarna ger större rörelsefrihet vid gång. Allt detta gör turskidåkningen till något som är tillgängligt för den stora publiken, efter att länge ha varit något endast för de redan invigda. Fördelen med aktiviteten är också att den kan utövas långt från välbesökta stigar och långt från liftsystemen.

Randonnée eller freerando?

freerando och randonnéeRandonnée och freerando uppvisar trots allt många likheter. Det handlar om två former av skidåkning där man är utsatt för de risker som bergsmiljön innebär: laviner, sprickor, klippor, omarkerade åk och liknande. Det behöver knappast sägas att både randonnée och freerando kräver säkerhetsutrustning – lavinsändare, spade och sond är absolut nödvändigt. För att välja mellan dessa två aktiviteter behöver du veta vilken slags offpiståkning du letar efter.

Välj randonnée om:

  • du letar efter vild natur och total frihet
  • du inte är rädd för att gå länge.

Om du är nybörjare, bör du oavsett vad du väljer inte tveka inför att gå en offpistkurs eller anlita en guide eller skidlärare. På så sätt kan du lära dig tekniken ordentligt och, framför allt, ta så små risker som möjligt!

Välj freerando om:

  • du framför allt letar efter känslan av att åka puder
  • du inte är väldigt förtjust i att gå på randonnéetur

Källa: Julien Miller via UCPA Resor