Luzettes resa, genom 12 franska matregioner, fortsätter till Normandie 5 – 6 september, då det serveras mat och dryck från regionen. Resan som går via Cidervägen, längs med natursköna landskap, bjuder in till två dagar av porlande cider, underbar calvados och delikata ostar.

Normandie, även känt som Äppelriket, är beläget i nordvästra Frankrike, vid Engelska Kanalen. Till skillnad från övriga Frankrike lyser vingårdarna med sin frånvaro vilket är till fördel för normandernas äppelbrännvin. I regionen står även ståtliga äppelträd som ger invånarna den godaste av cider. Just cider och calvados, eller varför inte cider spetsad med calvados, kommer vi att fokusera på under vår nästa resa. Anrika Calvados Boulard, framgångsrikt familjeföretag sedan 1825, kommer finnas representerade för att vägleda bland dryckesvalen. Kajsa Leander från Berga bruk är också på besök och har med sig massor av saftiga äpplen.

Utöver god dryck går det knappast att undvika att avnjuta en bit ost. Det finns fyra ostar som är alldeles särskilt kända: Camembert, hjärtformade Neufchatêl, fyrkantiga Pont-l’Évêque samt gul- eller orangefärgade och runda Livarot.

– Vi kan inte riktigt få nog av ost och har bjudit in Anders Tronje från Tysta Mari att sköta ostbuffén och även rulla en vagn i matsalen, säger Björn Wallentin restaurangchef på Luzette.

Vid destinationen känns historiens vingslag tydligt och årstiden signalerar just nu äppelskörd. Luzettes kökschef Roger Johnsson har tagit fasta på just äpplen i alla dess former och smakrika ostar när han utformat menyn.

– Vår gastronomiska Tour de France fortsätter i höst med pinfärska skaldjur i höst med pinfärska skaldjur från Bretagne den 17-18 oktober. Det följs av vinconnoisseurens mecka Bourgogne den 28 – 29 november, säger Frankrikekännaren Per Nordlind som tillsammans med Pelle Sturén leder resan.

Luzettes resa genom Frankrike tar oss från Alsace i norr till Korsika i söder under två års tid. Den gemensamma nämnaren är att regionerna som besöks har starka mat- och dryckestraditioner.