Han tycktes komma från ingenstans. Unge Emmanuel Macron blev namnet på allas läppar då han i våras ställde upp som kandidat i Frankrikes presidentval. Journalisten Anne Fulda har skrivit ett inkännande porträtt av en dynamisk ledargestalt.

Emmanuel MacronFrankrikes presidentval i maj 2017 blev ett ödesval, där två diametralt olika kandidater ställdes mot varandra. Socialliberalen Emmanuel Macron vann till slut en klar seger med sin politiska rörelse En marche! och högerpopulistiska Marine Le Pen fick erkänna sig besegrad.

– Emmanuel Macron är i det närmaste omöjlig att få grepp om. Mångfacetterad. Fast besluten att inte exponera mer av sitt privatliv än han har lust till, men ändå frikostigt dela med sig av det som ställer honom i en fördelaktig dager. Ingen känner honom på djupet. Han har få vänner.

Den franska journalisten Anne Fulda erkänner villigt att det var ett intrikat uppdrag att skriva en biografi över Macron. Detta till trots har hon lyckats teckna ett fascinerande porträtt av en man som redan från ung ålder väckte omgivningens uppmärksamhet med sin intelligens och sociala förmåga. Och dessa egenskaper tog honom – via elitskolor, investmentbanker och rollen som ekonomiminister – hela vägen fram till presidentposten.

– Med sin begåvning, förbluffande arbetskapacitet och en i maktens kretsar ovanligt ungdomlig utstrålning har Macron gång på gång lyckats göra sig bemärkt i rätt ögonblick och inför rätt personer, förklarar Anne Fulda.

Utgivning: torsdag 16 november

Anne Fulda (född 1963) är en fransk journalist som har arbetat som politisk skribent på dagstidningen Le Figaro sedan 1982. Hon är specialist på fransk politik och har skrivit flera böcker i ämnet, nu senast biografin över Frankrikes nya president Emmanuel Macron.