Korsika, som brukar kallas för skönhetens ö, erbjuder vacker natur, härliga stränder och spännande små byar längs kusten och uppe i bergen. De tre resmålen skiljer sig åt där Bastia står för det eleganta och lite exklusiva medan Calvia är mer livligt och L’Île-Rousse är lite enklare och välkomnande.

– Jag älskar både Frankrike och Italien och på Korsika kan man få en mix av båda länderna. Inte minst vad det gäller maten som har både franska och italienska influenser, men även en stor portion lokala traditioner och smaker. Prova gärna på lokala specialiteter med kastanjer som en av ingredienserna och till det passar ett lokaltillverkat vin bra, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Bastia, Calvi och L’Île-Rousse

Bastia är en stad med gamla anor och gångavstånd till det mesta. På en höjd ovanför den gamla hamnen tronar fästningen som gett staden dess namn. Det gamla blandas med det nya och moderna och det är ett resmål för trendkänsliga resenärer med förstklassigt utbud av både shopping och restauranger. Strax söder om staden ligger Plage d’Arinella, en av öns vackraste stränder. Calvi, som domineras av det gamla citadellet som vakar över staden och den långa stranden, lockar besökare från hela Europa under sommarmånaderna. Då är det gott om folk i Calvis gränder och runt hamnen, där nöjesbåtar från hela Medelhavet trängs med de lokala fiskebåtarna, där nattlivet pågår fram till småtimmarna. L’Île-Rousse är en avslappnad by med en liten hamn, en fin marknad och ett centrum som består av fyra-fem gator med lokalt folkliv. Norr om det ligger den lilla hamnen där färjorna från Nice och Marseille lägger till och strax söderut väntar stranden. På Place Pascal Paoli, samlas man om kvällen för en aperitif och för att betrakta och kommentera kvällens boulspel.

Ett enkelt sätt att ta sig runt på Korsika är att ta tåget. Hoppa av i någon av de små byarna, i universitets-staden Corse mitt på ön eller fortsätt till Korsikas huvudstad Ajaccio, där man kan besöka huset där Napoleon föddes. Den som önskar ett lite mer elegant utflyktsmål med tjusiga butiker rekommenderas ett besök på i Bastia. Korsika är otroligt vackert med en dramatisk natur och höga berg, som gjorda för vandringar och det finns flera fina vandringsleder, av olika svårighetsgrad, som visar det bästa av ön. Cykling, klättring, dykning och golf är andra populära aktiviteter. En av de vackraste byarna på ön sägs vara Bonifacio, på den södra delen och det är också därifrån man kan ta färjan över till Sardinen på en dagstur.