När skidsäsongen i Alperna drar igång på riktigt allvar faller äntligen också snön i rikliga mängder över bergen i Österrike, Frankrike och Italien. Det kraftiga snöfallet startade i helgen och väntas fortsätta i åtminstone en vecka till.

Hittills har framförallt de västra och norra delarna av Alperna fått mest, inte minst i delar av Frankrike där prognoserna talar om snödjup på upp till två meter. Även i Tyrol och Salzburgland i Österrike, med svenska favoritorter som Bad Gastein, Saalbach och St Anton, faller snön. Detsamma gäller i Italien där exempelvis Champoluc och Cervinia väntas få mycket snö. Förutsättningarna för alla 10.000-tals svenskar som den närmaste tiden ska ned till Alperna och njuta av skidåkning och semester är således väldigt goda. Snön som kommer nu lägger en bra grund och backarna kommer att vara mycket fina den närmaste tiden.

– Snön är efterlängtad i Alperna, men trots att vi haft en sen start på snösäsongen är våra gäster som varit nere över jul och nyår nöjda med förhållandena. Tack vare det kalla och soliga vädret har orterna kunna spruta konstsnö i pisterna vilket gjort att förhållandena i backarna varit bra. Med det kraftiga snöfallet som nu kommer blir skidåkningen förstås riktigt fin, säger Peter Johnsson, VD på STS Alpresor.

Snötoppen i Alperna, den 4 januari:

  1. Chamonix 170 cm
  2. Sölden 160 cm
  3. Cervinia 140 cm
  4. Val Thorens 130 cm
  5. Les 2 Alpes 70 cm