21 april lanseras 2014 av Clos des Quarts – ett vin från vinmakarna och vännerna Dominique Lafon och Olivier Merlins egna monopolvingård med samma namn. Inget trolleri behövs när de två hyllade vinmakarna gör vin av druvorna från vingårdens gamla stockar, varav en del närmar sig hundraårsdagen.

I vingården försöker de ingripa i naturens gång så lite som möjligt. Odlingen sker enligt biodynamiska principer och druvorna selekteras mycket noggrant. Slutresultatet är magiskt – en Puilly-Fuissé Chardonnay, vinet är välbalanserat och elegant och har en aromisk komplexitet med tropiska och florala toner, inslag av mineral, honung och ekfat.

Det är lätt att se framför sig den sagolika muromgärdade vingården på dryga 2 hektar, som ligger i en sluttning ovan Saônedalen i Chaintré, den sydligaste byn i Puilly-Fuissé. Den självdränerande, ler- och kalkhaltiga jorden ger perfekta förutsättningar för att producera kvalitetsdruvor och genom samarbetet mellan Lafon och Merlin hamnar de i bästa tänkbara händer. Resultatet hade inte kunnat bli något annat än episkt.

  • Clos des Quarts
  • Artikelnummer: 99614-01
  • Pris: 380 kr
  • Lansering: 21 april

Om Dominique Lafon

Lafon tog över familjens vingård Domaine des Comtes Lafon i Meursault efter sin far 1987. Med sig i bagaget då hade han bland annat en utbildning i enologi och erfarenheter från vistelser utomlands. Lafon blev en av frontfigurerna som drev vinodlingen i Bourgogne mot en mer hållbar och ekologiskt utveckling och han har gjort sig ett namn genom att under många år ha framställt vita bourgogner från Meursault och Montrachet av mycket fin kvalitet.

Om Olivier Merlin

Merlin kallas ”Mâconnais trollkarl” och kallas också ofta för en ”old-school” vinmakare, ett epitet han bär med stolthet. Fokus är terroir och att arbeta på ett äkta hantverksmässigt vis. Merlin kommer inte från någon vinmakarfamilj utan kom i kontakt med vinmakeriet 1977 när han deltog vid en skörd i Mâconnais. Efter studier i enologi i Beaune följde arbete vid ett kooperativ i Jura. Där träffade han sin fru Corinne som han numera driver Merlin Vins tillsammans med. 2003 började Merlin köpa in druvor från Clos des Quarts och när egendomen 2011 kom ut till försäljning var det inte svårt för honom att få med vännen Dominique Lafon på tåget för att tillsammans köpa egendomen.