Fondberg lanserar än en gång guldkorn från Rhôneproducenten Ferraton Père & Fils i limiterad upplaga. Vineriet grundades av familjen Ferraton på 40-talet, men är sedan några år tillbaka ett fristående vineri hos Michel Chapoutier, en av de mest välkända vinprofilerna i området. Tack vare detta har Ferraton senaste åren genomgått en ordentlig kvalitetshöjning, bland annat tack vare investeringar i ett helt nytt vineri.

Vinmakaren Damien Brisset arbetar hängivet med Ferraton, i synnerhet med att lyfta fram de bästa, unika stilarna av de många enskilda lotterna runt om i dalen. Det är just det faktum att de äger enskilda lotter (parcelles) inom större vingårdar som gör att de tar bort det ”H” som många förknippar med ”Hermitage” från etiketterna. Alla viner från enskilda vingårdar tillverkas ekologiskt.

Crozes-Ermitage le Grand Courtil 2014 (# 98644)

Le Grand Courtil är ett område i byn Mercurol, med full exponering söderut, precis vid foten av Hermitageberget. Kryddig och sval stil med tydliga inslag av örter, friska, mörka bär, peppar, ek och viol. Mycket njutbar redan nu! 249 sek.

Ermitage Le Reverdy 2014 (# 96567)

Druvorna till vita vinet Le Reverdy kommer från två lotter: Les Beaumes och Le Méal, lika delar marsanne och roussanne från 30 år gamla stockar. Både jäsning och en årslång lagring sker i franska ekfat om 228 samt 600 liter, vilket ger en komplext och elegant vin med smak av gul persika, kanel, vanilj, ek och rostat bröd. 549 sek

Le Reverdy har belönats med 95 poäng av Wine Spectator. Vinerna lanseras i begränsad volym 6/10 på Systembolaget.