Den 3 november lanseras två av Château d’Anglès toppviner ”Grand Vin Blanc” och ”Grand Vin Rouge”, två viner med druvor från de äldsta stockarna som ger de mest koncentrerade vinerna. La Clape är ett av Frankrikes äldsta vindistrikt, det är också här Château d’Anglès med sin anrika historia är beläget. Idag drivs vinhuset av Eric Fabre och slottet jobbar mycket med de historiska druvorna i området.

En ikonisk vinmakare och ett slott med historiska druvor på gamla stockar. Det är kanske det bästa sättet att beskriva Château d’Anglès på. Eric Fabre, som många anser legendarisk efter sin tid på Château Lafite, tog över vinslottet under 2002 och har sedan dess drivit det med stor framgång. Vinerna blir ofta hyllade internationellt och då är det slottets toppviner som omnämns, ”Grand Vin Blanc” och ”Grand Vin Rouge”.

På slottet har man genom åren låtit de historiska druvorna dominera och områdets karaktärsdruvor är minst sagt intressanta, den gröna Bourboulenc kom hit redan under förromersk tid. Druvan bidrar med friskhet och massor av mineralitet medan komplement-druvorna Grenache Blanc och Roussanne ger mera aromatisk, fet frukt till vinerna. När det gäller röda druvor är det Mourvèrdre som spelar motsvarande roll, druvan är ju känd för att trivas allra bäst med Medelhavet inom synhåll och stilen här blir komplex men mindre hård och vresig än på andra håll. Bäst kompletteras druvan av Syrah och Grenache.

De kommande lanseringarna är en uppvisning i just den höga kvalitet som slottet kan producera. Här har man valt ut druvor från de äldsta stockarna för att skapa de mest koncentrerade vinerna.

Château d'Anglès Grand Vin Blanc 2015 och Château d'Anglès Grand Vin Rouge 2013Château d’Anglès Grand Vin Blanc 2015 kännetecknas av en nyanserad och fruktig smak med inslag av fat och honung. Medan Château d’Anglès Grand Vin Rouge 2013 är i sin tur ett mer kryddigt vin med tydlig fatkarakär, här finns smaker av mogen mörk frukt, kryddor, lakrits och tobak tillsammans med silkeslena tanniner.

– Det röda vinet är redan mycket gott men håller utan problem bortåt tio år till, det har en för södra Frankrike ovanlig elegans som skvallrar om Bordeauxkopplingarna. Det vita är mycket ungt men öppnar sig efter några timmar i karaff – vi tror det är på topp om ungefär fem år, och då går tankarna inte till Bordeaux utan snarast till en vit Châteauneuf-du-Pape i toppskiktet, berättar Beatrice Giese, produktchef på Arvid Nordquist.

Château d’Anglès Grand Vin Blanc 2015
  • Tillfällig lansering 1200 flaskor
  • Lanseringsdag 3 november
  • Art.nr: 96155
  • Pris: 169 kr
Château d’Anglès Grand Vin Rouge 2013
  • Tillfällig lansering 2800 flaskor
  • Lanseringsdag 3 november
  • Art.nr: 96408
  • Pris: 169 kr

Slottet är hållbarhetscertifierat HVE, odlingen är helt giftfri, Eric vill inte certifiera det ekologiskt, han är en svuren fiende till kopparsulfat som han anser utarmar jorden. Vinifiering sker sedan 2011 helt utan svavel, man tillsätter däremot en mindre mängd vid buteljeringen för att transportsäkra vinet.