Om Frankrike

Resmål, nyheter, restips och fakta om Frankrike

Fakta om Frankrike

Information och fakta om landet Frankrike som historia, ekonomi, befolkning, natur, folkmängd, ekonomi, språk, turism etc för barn, vuxna och hela familjen. Ett Frankrike som kan bjuda på vacker natur, pittoreska vingårdar och mängder av kulturella och gastronomiska upplevelser och rikedomar. Fakta och bra att veta om Frankrike.

Information om Frankrike

Landet Frankrike är en republik i Västeuropa, och med över 61 miljoner invånare och världens femte största ekonomi är landet en stormakt i Europa. Statsskick är semipresidentiell republik med folkvald president. Yta/area är totalt 551 695 km². Huvudstad och största stad är Paris med ca 12 miljoner invånare. Det bor ungefär 61,5 miljoner personer i landet och befolkningstätheten är 111,54/km². Valuta är Euro (EUR). Högsta berg är Mont Blanc, 4 810 meter ö.h., största sjö är Genèvesjön, 582 km² och längsta flod är Loire, 1000 km. Frankrikes nationaldag är den 14 juli, nationalitetsmärke är F, landskoden är FR och landsnumret är 33.

De största städerna är Paris, Lyon, Marseille, Toulouse, Lille, Bordeaux, Nice, Nantes, Strasbourg och Rennes. Landet delas in i 18 regioner varav 13 regioner ligger i den del av Frankrike som ligger inom Europa: Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine, Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes, Auvergne-Rhône-Alpes, Bourgogne-Franche-Comté, Bretagne, Centre-Val de Loire, Korsika, Île-de-France, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées, Nord-Pas-de-Calais-Picardie, Normandie, Pays de la Loire och Provence-Alpes-Côte d’Azur. Regionerna har ett eget parlament vars representanter röstas fram genom regionala val.

Landet har en lång kust mot Atlanten och Engelska kanalen samt kust mot Medelhavet. I söder gränsar Frankrike mot Spanien och Andorra, i öster mot Monaco, Italien och Schweiz, och i nordost mot Luxemburg, Tyskland och Belgien. Frankrike har även fem departement/län utanför Europa, de är Franska Guyana som gränsar mot Brasilien och Surinam, ögruppen Guadeloupe och ön Martinique som ligger i Västindien och öarna Réunion och Mayotte strax öster om ön Madagaskar. Departementen är en del av Republiken Frankrike och ingår därför också i EU. De större floderna i landet är Loire, Rhône, Seine, Garonne, Meuse och Rhen. Landskap i Frankrike är mycket varierande, slätter i norr och i väst och stora bergskedjor i öster och i söder med Pyrenéerna och Alperna. Även inne i landet finns större bergskedjor som Centralmassivet och Vogeserna. Större eller kulturellt betydande städer i Frankrike är Rouen, Ajaccio, Poitiers, Angers, Besançon, Brest, Caen, Cannes, Clermont-Ferrand, Dijon, Le Havre, Lens, Limoges, Metz, Grenoble, Montpellier, Nancy, Nîmes, Orléans, Bastia, Pau, Perpignan, Reims, Saint-Etienne, Toulon, Tours och Amiens.

Turism i Frankrike

Turismen har en stor ekonomisk betydelse för landet. Landet har ca 30 miljoner utländska besökare per år. Populära besöksmål är Paris, slotten i Loiredalen, badorterna på Rivieran och Alpernas vintersportorter. Vinet och maten i det traditionsrika franska köket lockar även många turister.

Frankrikes historia

Dagens Franska gränser är ungefär samma yta som där de keltiska gallerna bodde för 2000 år sen. Under 100-talet f.Kr blev området blev sen den romerska provinsen Gallien. Lokalbefolkningen anammade fort det romerska språket och den romerska kulturen. Under 200–300 e.Kr. spreds kristendomen i området och invaderades av germanska stammar. Dessa stammar var främst frankerna efter vilka landet fått sitt svenska namn. Fram till 987 styrdes landet av Karl den stores söner. År 987 lät Hugo Capet kröna sig som kung av Frankrike, som var en frankisk hertig och greve av Paris. Ättlingarna till Hugo Capet styrde Frankrike till 1792 då den franska revolutionen gjorde landet till en republik. År 1799 tog Napoleon I kontroll över ladet och kallade sig först förste konsul och senare kejsare. Napoleon föll år 1815 och monarkin återställdes under en tid men störtas igen i och med den andra republiken.

Språk som talas i Frankrike

Frankrikes officiella språk är franska. De flesta i Frankrike talar och skriver franska som modersmål. Andra mindre regionala språk är korsikanska, occitanska (provençalska), bretonska, baskiska, nederländska (flamländska), katalanska, alsatiska och frankoprovensalska. Det största invandrarspråket är arabiska.
Språk som talas i Frankrike

Frankrikes flagga

Frankrikes flagga är en trikolor i färgerna blått, vitt och rött. Nuvarande flagga antogs under franska revolutionen den 15 februari 1794. Den kallas ofta för Trikoloren, eftersom den är trikolor. Flaggan kom att ses som en symbol för frihet och har haft ett stort inflytande på andra länders flaggor.

Frankrike flagga

Källa: Wikipedia, Nationalencyklopedin (NE), The World Factbook – CIA